Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Pataki Bea addiktológus természetgyógyász blogja

A szeretet és a szeretetlenség ereje

Slope Point-on, Új-Zéland Déli-szigetének a legdélibb pontján a térséget folyamatosan olyan erős, hideg és kitartó antartktiszi szél éri, hogy megcsavarja a fákat, így azok megdőlve nőnek a szél irányába. Talán hasonlóan módon, kényszerűen idomul a személyiségünk is a szeretetlenséghez, az elfogadás nélküli környezethez. 

 

slope.jpg

Egy test nagyon sok mindent kibír. Gondoljunk csak a hegymászókról vagy halászokról hallott történetekre, hogyan éltek túl egy hó csuszamlást vagy egy vihart; min mentek keresztül, teljesen kiszolgáltatva a természet hatalmas erejének. De gondolhatunk emberfeletti teljesítményre is, melyre számtalan hobbi, amatőr vagy élsportoló képes. Kevésbé konstruktív példa, ha mondjuk valaki évekig, évtizedekig káros szenvedélyek rabja, vagy érzelmileg megsemmisítő kapcsolatban él. Nyilvánvalóan leromlik az adott személy szellemi, fizikai állapota, de a test még sokáig él, vegetál,  sok esetben csak lassan roskad össze.

A testünk tehát nagyon szívós és erős, rengeteg szándékos és választott, illetve váratlan, kiszámíthatatlan eseménynek kitéve helyt áll.

Vajon a traumáink hogyan hatnak a személyiségünkre? Mi történik azzal a kisgyermekkel, aki olyan közegben nő fel, ahol apró csöpp kora óta azt az üzenetet kapja a környezetétől, a családjától:

Hagyjál már!

Nem kellesz!

Fölösleges vagy!

Nem vagy jó! Nem vagy méltó a szeretetre!

 

Mikro- és makrotraumák

Személyiségünkre a legnagyobb hatással a szüleink, gondviselőink szeretete, vagy éppen annak hiány, a nagy veszteségeink vannak. Ezek lehetnek szembetűnőbb makro-  vagy mindennapos mikrotraumák, ütések, bántó szavak, túlterhelés vagy elhanyagolás.

Ha "rejtett bántalmazásban" volt részünk, akkor még az is lehet, hogy nem hangzott el nyíltan semmi kifogásolható."Kifelé minden "normálisnak" tűnt. Ebben az esetben, a megsemmisítés átsüt a tekinteteken, az érintésen – vagy azok hiányán -, a ridegségen, a távolságtartáson, a "semmi nem elég jó"-n, a mindent felülíró szigorú szabályokon, vagy  a „bármit lehet” fullasztó anarchiáján, "a mit fognak szólni mások" gyötrő néma börtönén, a "bármi megtörténhet", "bármit tehetnek velem", azaz a határok hiányán.

Sokan, felnőve indokolatlanul romló testi- és lelkiállapotban találják magukat, és sokág keresik problémáik okát önmagunkban, az életükben, mire fény derül  az igazságra: mérgező gyerekkor, vagy kapcsolatok terheit cipelik.

Hogy lehet túlélni az elfogadhatatlant?

 

Sokszor nem is maga a trauma, hanem az okoz "elakadást", hogy egyáltalán "ilyen" megtörténhet. A legtöbben ezt kérdezik:  Miért? Erre talán nincs is válasz, hogy egy anya és/ vagy apa vagy gondviselő nem szerette a gyermekét, vagy miért válik nehézzé valakinek a sorsa.

Ha valaki elfogadás nélkül nő fel, a szeretetlenség lesz az alapvető élménye ez életben. Önbecsülés és a természetes önérdem-érzet helyett, lelke mélyén ezeket a mondatok alkotják személyisége vázát:

Nem vagy jó úgy, ahogy vagy!

Jobb, ha meghúzod magad!

Fölösleges vagy!

Sok vagy!

Kevés vagy! 

Nincs jogod élni!

Az érzéseid és az igényeid terhet jelentenek! 

 

A szeretethiány olyan, mint egy átok

 

Ezek a mondatokat olyanok, mint egy átok, és a hatásuk is hasonló, később meggyőződéssé válnak, alapjaiban határozzák meg az önmagunkról alkotott képet. 

Elátkozottnak érzik magyukat, akiket nem szerettek, akik soha nem tapasztalhatták meg, milyen egy feltétel nélkül szerető, csillogó szempár ragyogásában sütkérezni.

Megélni a „De jó, hogy vagy!” élményét, sokaknak magától értetődő, ám metszően fáj a hiánya.

Meg kell tanulni együtt élni ezzel a „szilánkkal az agyban”. Önszabotázzsal és viszonzatlansággal teli életet él az, akinek szívében, a mélyben ott munkálkodik ez a „pusztító program”.

Ezek az átkozott szavak szépen, csendben bekúsznak legbelülre, nem csapva nagy lármát, csak alattomosan, rejtve "teszik a dolgukat", s egy idő után talán még a csontvelő is a szeretetlenség haláltáncában ringatózik.

Mit kezdhetünk felnőve ezzel a lelkünk legmélyén rejtező, mindent elnyelő „fekete lyukkal”, ami alapjaiban meghatározza és egyben előre elrendeli életünk alakulását,  fontos kapcsolataink kimenetelét, az egészségünket, az anyagi helyzetünket. Hány életterületet mételyez meg ez az „alapprogram”, melynek motorja: „nem vagyok szerethető”!

A Slope Point-i fák és a szív is sok mindent kibír. Ahova születtünk, abban a közegben kell felnövekednünk, alkalmazkodnunk a körülményekhez. Így ha az érzéketlenség „hideg antarktiszi szele” nem változik, a személyiségünk törzse kénytelen eltorzulva kifejlődni, meghajolva a környezeti hatás kérlelhetetlen akarata mentén.

Hány megtört szív őrzi e generációkon átívelő meggyötörtség, és szeretetlenség viharának nyomait? S ha esetleg ezt túl fájdalmas lenne érezni, akkor mennyi tünet, krónikusnak diagnosztizált betegség, meddőség, alulműködés stb. képében jelenik meg ugyanez?

Lehetséges-e egy „ilyen törzset” kiegyenesíteni?

Kell-e egyáltalán?

Mennyi az elegendő „önmagunkon dolgozás”, amely majd enyhet ad?

Igaz-e, hogy az idő majd begyógyítja sebeinket?

Mi a megoldás?

Van-e megoldás egyáltalán?

Mindezek után átélhető-e a szeretet, önmagam és mások szeretete, a soha nem tapasztalt értékesség-érzethez hogyan lehet önmagunkban kapcsolódni, ha sosem volt ilyen élményünk?

vilagitotorony.jpg

A Szomatodráma Gyógyító játékok lehetőséget adnak arra, hogy – mint egy kilátóból – rápillantsunk sorsunk „völgyére”; s ez az egyszerű és magasabb nézőpontból történő áttekintés, összegzés és elfogadás ad erőt ahhoz, hogy hozzánk tartozóvá válhasson saját történetünk. Ez a gyógyulás bölcsője. Megérthetjük, kapcsolatba kerülünk azzal, hol és hogyan szólnak rólunk a testünkben vagy az életünkben megjelenő diszharmonikus tünetek. Az érzéseink átélésén és azok kifejezésén keresztül vezet az út a felszabadulás a kiteljesedés felé. Mindig van remény a változásra és a gyógyulásra, mindez önmagunkból fakad.

 Elindulnál, de nem tudod, hogyan? 

Lehetőséged van egyéni konzultációra. is bejelentkezni.

Ha kíváncsi vagy, kipróbálnád a módszert a gyakorlatban, szeretettel várunk a soron következő Psziché Akadémia 1 napos workshopunkra, MIt üzennek a tüneteid? címmel.

Gyógyító Pillanatok - A tudatoság felszabadít!

        

Pataki Bea 

Szomatodráma Központ gyógyító programok szervezése, szakmai koordinációja

szomatodráma szakember

addiktológus természetgyógyász

 +36-70-547-4007
info@gyogyitopillanatok.hu
www.gyogyitopillanatok.hu

 

Megtalálsz a Facebookon és az Instagramon

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyitopillanatok.blog.hu/api/trackback/id/tr8715360842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Hogyan függ össze önismeret és gyógyulás? Inspiráló gondolatok egészségről, tünetekről, az öngyógyítás lehetőségeiről

Gyógyító Pillanatok a Facebookon

Címkék

2020 (1) 2021 (1) 4lépés (1) 4ősimantra (1) áldozat (1) amatőr lélekbúvár (1) analízis (1) armageddon (1) árnyék (1) átalakulás (5) a kék az új zöld (1) bántalmazás (6) bántalmazó (1) belő erő (1) belső erőforrás (2) betegség (1) carsoncoma (1) clickbait (1) covid (1) családi minták (2) cukorbetegség (1) diagnózis (1) digitáli bennszülött (1) double bind (1) dr. buda lászló (1) egyéni konzultáció (4) egységélmény (1) együttérzés (1) elengedés (1) elmélyülés (1) élményterápia (1) énkép (6) erőszak (1) értsd meg a tüneteidet (1) érzelmi bántalmazás (6) érzések (3) fájdalmak (1) fájdalom (1) fake news (1) fake news gyermekkor (1) fejlődés (2) félelem (1) felismerés (5) feloldás (1) felszabadulás (1) fény (1) fétis (1) figyelmeztető jelek (1) függőség (1) görbe tükör (1) gyermekkor (1) gyermeknevelés (1) gygyulás (1) gyógyítódallamok (1) gyógyító játék (1) gyógyulás (14) haiku (1) határsértés (1) hiány (1) hiedelmek (1) hírek (1) humor (1) illúziók (1) influencing (1) információs társadalom (1) internet (1) játék (1) játszmák (3) kaland (1) kapcsolat (1) kapcsolódás (1) kattintáspszichológia (3) kettős kötés (1) komment (1) kötődési trauma (1) krízis (1) kutúra (1) magyar (1) manipuláció (3) meddőség (1) megbocsátás (1) megismerés (1) megoldás (4) megújulás (4) mellékhatások (1) mérgező kapcsolatok (1) miben hiszel? (1) mit üzen a tested? (1) nárcisztikus kapcsolat (1) nárcizmus (1) negatív (1) nehézségek (2) női betegség (1) női elvonulás (4) normák (1) oktatás (1) oldódás (1) ölelés (1) önbántalmazás (1) öndiagnózis (1) öngondoskodás (1) öngyógyítás (4) önismeret (17) önismeretimémek (1) önismereti munka (1) önsimeret (3) önszeretet (6) önszeretet-hiány (1) ősbizalom (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pánikbetegség (1) párkapcsolat (3) patakibea (1) poszttraumás fejlődés (1) poszttraumás növekedés (1) pozitív (1) projekció (1) psziché akadémia (1) redflags (1) rejtett bántalmazás (1) reménytelenség (1) segítség (1) segítség kérése (1) siker (1) sos (1) stroop-hatás (1) személyiség (1) személyiségtípusok (1) személyiségzavar (2) szeretet (1) szeretetkapcsolat (1) szeretetlenség (1) szexualitás (1) szóbeli bántalmazás (1) szoftverfrissítés (1) szomatodráma (10) társfüggőség (1) tehetetlenség (1) terápia (1) test (2) tisztelet (1) transzgenerációs minták (1) trauma (2) traumafeldolgozás (1) traumás kötődés (1) tudatosság (10) tudatosságfelszabadít (5) tudattalan (1) tünetek (5) vákuum (1) változás (10) változatlanság biztonsága (1) véleményvezérek (1) vicces (1) vigyázat (1) világjárvány (1) viselkedés (1) viselkedési zavarok (1)
süti beállítások módosítása