Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Pataki Bea addiktológus természetgyógyász blogja

Éled az álmodat, vagy álmodod az életed?
4 lépés a felismeréshez és a megoldáshoz

Mi kell ahhoz, hogy elérd a számodra fontos dolgokat az életben? Legyen szó bármely életterületről: egészség, gyógyulás, pénzügyek vagy jólét, önmagunkkal és másokkal való kapcsolat. Megtudhatod milyen lépések szükségesek a megvalósításhoz!

reachthesky.jpg

Ha már mindent elértél, mindent megvalósítottál az életben, akkor ez a bejegyzés nem neked szól!

De ha vannak az életeddel, céljaiddal kapcsolatos álmaid, ötleteid, esetleg vágyaid, de

  • nem tudod, hogyan is érhetnéd el azokat,
  • esetleg konkrét elképzeléseid vannak arról, mi kell a céljaid eléréséhez, de a beteljesedés még várat magára,
  • a megvalósítással kapcsolatos sikereid átmenetiek,
  • előfordult már, hogy újabb és újabb kudarc ért,
  • bizonyos kedvezőtlen események, élmények forgatókönyv-szerűen ismétlődnek
  • nem hiszed el igazán, hogy azok megvalósulhatnának, akkor feltétlenül olvass tovább!

 

Sokan azért nem érnek el sikereket az áhított dolgokat illetően (gyógyulás, önismeret, munka, pénzügyek, kapcsolatok), mert bár megfogalmazzák, tudják, hogy mire is vágynak, de elérését anélkül várják, hogy a megvalósuláshoz vezető lépésekről tudnának, vagy azokat megtennék. Nem stimmel a „képlet”! Azaz, a légy meg vaj nem egyenlő a pillangóval. (butter + fly ≠ butterfly). Az egész nem a részek összege. 

butterfly-hungarian.png

 

Ahhoz, hogy tényleg elérhesd azt, amit nagyon szeretnél – ami téged gazdagít, és nem okoz másnak károkat – bizonyos jelenségeket fell kell tudnod ismerni önmagadban és a környezetedben, valamint egyes lépéseket feltétlenül meg kell tenned a sikerhez vezető úton!

 1 . lépés: Nevezd meg a problémát!

Nem lehet rögtön a célhoz ugrani! Fontos felmérni, tudatosítani a problémát. Sokat segít, ha hangosan kimondod (magadnak)! Nem elég megfogalmazni a kívánt dolgokat, pl. meg szeretnék gyógyulni, fel kell mérni az aktuális állapotot: „beteg vagyok”, ezzel és ezzel a problémával küzdök! Sokan – főleg egy súlyosabb diagnózis után – azt hiszik, ha elfogadják az állapotukat, akkor ezzel erősítik a betegségtudatot és gátolják a gyógyulást. Pedig ez nem így van! A probléma, tünet stb megfogalmazása a tudatosítás része, nem jelenti azt, hogy azzal a probléma állandósul. Ha valaha használtál GPS rendszert, akkor tudod, hogy nem elég a célállomás meghatározása, az útvonaltervezéshez feltétlenül szükséges a kiindulópont koordinátája is, s amikor mindkettő megvan, a rendszer kínál egy útvonalat, esetleg még alternatív megoldásokat is. Higgy az Élet GPS rendszerében!

 2. lépés: Ismerd fel az „akadályozó tényezőket”!

A/ Az is lehet, hogy valaki régóta „dolgozik önmagán”, de mégsem definiálta pontosan mi az önismeret, illetve félreértelmezi ennek a szónak a jelentését.

Elolvasva egy könyvet, elköteleződve egy spirituális út, egy vallás, egy módszer, egy ideológia alapgondolatai mellett, érdemes tudni, hogy ezek „csak” gondolatok. Az eszmék nem egyenlőek velünk. Még akkor sem, ha egyetértünk velük, és jónak tartjuk őket. Az, hogy mi magunk kik vagyunk és mi van bennünk, és milyen hatást keltünk, teljesen eltérhet attól, amit (magunkról) gondolunk. Fel kell tárnunk belső tartalmainkat, élményeinket, érzéseinket, különben tudattalanul és károsítóan irányítják majd életünket: kiszolgáltatottságot, tehetetlenséget fogunk tapasztalni, vagy kényszerűen kontrollálni akarjuk a környezetünket, az életet.  Ha úgy akarunk bizonyos gondolatokat érvényesíteni önmagunkra, másokra, az életünkre, hogy elmúlasztjuk, kihagyjuk az önfeltárás, önemgismerés, az érzéseink megélésének fontos lépését, akkor ez MANIPULÁCIÓ. Idő kérdése, és az illúzió szertefoszlik, a hiedelem-rendszer összedől majd, nem lesz tartós. Ez persze bekövetkezhet évtizedek múlva is, de mindenképpen még ebben az életben.  

manipulacio.jpg

B/ Lehet, hogy egy probléma gyökere a környezettel való kölcsönhatásból fakad. Elvárni a változást, megváltoztatni mások gondolkodását konfliktushoz, önfeladáshoz vezet, ellehetetleníti a bizalmas és szeretetteljes kapcsolat lehetőségét, mert erőszaknak minősül. Ne tedd, és ne hagyd, hogy veled tegyék, akár rejtetten, akár nyíltan. Mindenkinek joga van a saját elképzeléseihez.

rubikkonflikt.jpg

 

C/ Nagyon fontos tudatosítani: hogyan viszonyulunk önmagunkhoz, milyen hangnemben szólnak bennünk a gondolataink? Parancsoló, önsanyargató, kritizáló, esetleg túlzottan megengedő a belső narratívánk? Harsány vagy csöndes? Diktatúra vagy anarchia uralkodik a fejünkben? Képesek vagyunk-e felismerni, hogyan bánunk magunkkal? Milyen módon várjuk el magunktól a változást, egy probléma megszűnését? A kényszerítés az túlterhelés, a túlzott megengedés pedig elhanyagolás, mindkettő a bántalmazás egy fajtája.

rubikorulet.jpeg

 

D/ „A jó pap is holtig tanul” - tartja a mondás. Azonban az önelemzést, a megoldáskeresést is túlzásba lehet vinni. Ha mindig szükség van egy új tanfolyamra, egy újabb módszerre, egy újabb megoldásra, mindig valami híja van a „megérkezésnek”, akkor ez a távolság, ami elválaszt célunk elérésétől a „fejünkben van”. Az önmegismerés nem ugyanaz, mint az analizálás, a vég nélküli   vélekedés – még ha jó szándék is vezérli - nem vezet sehova.

belsogyermekmem.jpg

 

3. lépés: Fókuszálj az érzéseidre!

A legelhanyagoltabb és legfélreértettebb terület manapság az érzések világa. Sokan összetévesztik az érzelmi reakciókat az érzésekkel. Egész más reagálni valamire (reaktív üzemmód), és tartalmazni, érezni egy érzést (együttérzés). A legtöbben az érzéseiket nem tekintik sajátjuknak, hanem úgy vélik, hogy azokat egy adott helyzet, ember, egy esemény váltja ki, az okozza. Sok olyan érzés van mindenkinek a belső világában, amire nem tudatos, nem akarja érezni, vagy nem tudja az okát, miért érzi azt, ezért érvényteleníti a szívében lévő érzéseket. Lehet, hogy bizonyos múltbéli események hatására szerveződött úgy valakinek a személyisége, hogy „érzésteleníti” az élményeit. Így védve önmagát a fájdalmak, a gyengeség, a kiszolgáltatottság átélésétől, rögzítve akár egy életre a kontroll hideg, pattogó, nyers személyiségvonásait. A valódi mély és gyógyító önismeret egy cselekvés: a belső világunkkal való kapcsolatfelvételt, az ott talált „tartalmakban” való megmerítkezést, és azok erőt próbáló feldolgozását és elfogadását jelenti. A gyógyulás, a megoldás egyik kulcsa hagyni, hogy a bennünk lévő érzések átjárjanak, végighullámozzanak rajtunk, átmosva egész világunkat. Bár ez egyfajta „szétesést” is jelent, de mindez kell ahhoz, hogy „újrarendeződjünk”, és egy más irányt vegyen az életünk.

 

rubikmegborul.jpg

 

4. lépés: Ismerd meg a személyiséged struktúráját, lásd rendszerben az életed!

Az önismeret nem a magunkról józan ésszel kifundált, elképzelt, „kívülről” begyűjtött elméletek összessége. Ha az eddig felsorolt lépéseken valaki végighalad, felismerések birtokába jut, sok tapasztalatra tesz szert. Rájön, hogy a gyógyulás, az élet „nagy dolgainak” megoldása egy út is egyben, amelyen érdemes végig menni, elvisz valahova, ha hagyjuk. Egészen a célig.rubikrendben.jpg

 

A leírt folyamatnak a mellékhatásaként magától megjelenik a változás, a megújulás, a gyógyulás, nem lesz szükség egyéb megoldóképletre. Megértve és megérezve önmagunkat, képesek leszünk/lesznek valóban szeretni, minket, magunkat és másokat is. Kompetenssé válunk életünk alakításában, bizonyos események kimenetele rajtunk múlik majd, mert magunkból fakadóan oldódik meg, nem kívülről várjuk a megoldást.  Végezetül pedig mindig szabadon dönthetünk arról, hogy egy helyzethez hogyan viszonyulunk, miként élünk meg.

 Ha mindezt szeretnéd kipróbálni és gyakorlatba ültetni, jelentkezz a Gyógyító Pillanatok programjainak egyikére, vagy egyéni konzultációra

 bea-linda-fotozas.jpg

Pataki Bea

Szomatodráma Központ gyógyító programok szervezése, szakmai koordinációja

szomatodráma szakember,

addiktológus természetgyógyász
+36-70-547-4007
info@gyogyitopillanatok.hu
www.gyogyitopillanatok.hu

Megtalálsz a Facebookon és az Instagramon

  További írásokat itt olvashatsz

A bejegyzésben a képek forrása a megjelenés sorrendjében: pexels.com, me.me, depositphotos.com, guyhepner.com, twitter@1boredkid, humorarted, reddit.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyitopillanatok.blog.hu/api/trackback/id/tr8515094284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Hogyan függ össze önismeret és gyógyulás? Inspiráló gondolatok egészségről, tünetekről, az öngyógyítás lehetőségeiről

Gyógyító Pillanatok a Facebookon

Címkék

2020 (1) 2021 (1) 4lépés (1) 4ősimantra (1) áldozat (1) amatőr lélekbúvár (1) analízis (1) armageddon (1) árnyék (1) átalakulás (5) a kék az új zöld (1) bántalmazás (6) bántalmazó (1) belő erő (1) belső erőforrás (2) betegség (1) carsoncoma (1) clickbait (1) covid (1) családi minták (2) cukorbetegség (1) diagnózis (1) digitáli bennszülött (1) double bind (1) dr. buda lászló (1) egyéni konzultáció (4) egységélmény (1) együttérzés (1) elengedés (1) elmélyülés (1) élményterápia (1) énkép (6) erőszak (1) értsd meg a tüneteidet (1) érzelmi bántalmazás (6) érzések (3) fájdalmak (1) fájdalom (1) fake news (1) fake news gyermekkor (1) fejlődés (2) félelem (1) felismerés (5) feloldás (1) felszabadulás (1) fény (1) fétis (1) figyelmeztető jelek (1) függőség (1) görbe tükör (1) gyermekkor (1) gyermeknevelés (1) gygyulás (1) gyógyítódallamok (1) gyógyító játék (1) gyógyulás (14) haiku (1) határsértés (1) hiány (1) hiedelmek (1) hírek (1) humor (1) illúziók (1) influencing (1) információs társadalom (1) internet (1) játék (1) játszmák (3) kaland (1) kapcsolat (1) kapcsolódás (1) kattintáspszichológia (3) kettős kötés (1) komment (1) kötődési trauma (1) krízis (1) kutúra (1) magyar (1) manipuláció (3) meddőség (1) megbocsátás (1) megismerés (1) megoldás (4) megújulás (4) mellékhatások (1) mérgező kapcsolatok (1) miben hiszel? (1) mit üzen a tested? (1) nárcisztikus kapcsolat (1) nárcizmus (1) negatív (1) nehézségek (2) női betegség (1) női elvonulás (4) normák (1) oktatás (1) oldódás (1) ölelés (1) önbántalmazás (1) öndiagnózis (1) öngondoskodás (1) öngyógyítás (4) önismeret (17) önismeretimémek (1) önismereti munka (1) önsimeret (3) önszeretet (6) önszeretet-hiány (1) ősbizalom (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pánikbetegség (1) párkapcsolat (3) patakibea (1) poszttraumás fejlődés (1) poszttraumás növekedés (1) pozitív (1) projekció (1) psziché akadémia (1) redflags (1) rejtett bántalmazás (1) reménytelenség (1) segítség (1) segítség kérése (1) siker (1) sos (1) stroop-hatás (1) személyiség (1) személyiségtípusok (1) személyiségzavar (2) szeretet (1) szeretetkapcsolat (1) szeretetlenség (1) szexualitás (1) szóbeli bántalmazás (1) szoftverfrissítés (1) szomatodráma (10) társfüggőség (1) tehetetlenség (1) terápia (1) test (2) tisztelet (1) transzgenerációs minták (1) trauma (2) traumafeldolgozás (1) traumás kötődés (1) tudatosság (10) tudatosságfelszabadít (5) tudattalan (1) tünetek (5) vákuum (1) változás (10) változatlanság biztonsága (1) véleményvezérek (1) vicces (1) vigyázat (1) világjárvány (1) viselkedés (1) viselkedési zavarok (1)
süti beállítások módosítása