Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Pataki Bea addiktológus természetgyógyász blogja

Rossz tulajdonság vagy személyiségzavar?
Figyelj a jelzésekre!

redhand.jpg

1930-as éveket követően a tavi és tengeri vihar közeledtét viharágyúkkal és árbócokra felhúzható piros színű viharjelző kosarakkal jelezték.

Később a viharveszélyre piros jelzőrakéták figyelmeztették a vitorlásokat és a fürdőzőket, ezeket látva azonnal el kell hagyni a nyílt vizet és menedéket keresni, biztos partot fogni.

 

Red flags - figyelmeztető jelek

 

’Red flag’, azaz ’vörös jelzés’, minden olyan jel, jellemvonás, figyelmeztetés, vagy zsigeri megérzés az emberek viselkedését illetően, ami regisztrálható és jelzi, megjósolja, hogy mérgező, ártó személlyel van dolgunk. Előre jelzi a közelgő veszélyhelyzetet, esetleges konfliktust, támadást vagy katasztrófát..

 A hétköznapi interakcióinkban általánossá vált, hogy vagy nagyon hamar rásütik valakire a „mérgező személy”, „nárcisztikus”, „pszichopata” stb. jelzőt, anélkül, hogy annak pontos jelentésével és beazonosításával tisztában lennének.

Vagy épp ellenkezőleg, sokan élnek úgy – akár évekig, évtizedekig – egy családrendszerben és / vagy párkapcsolatban egy személyiségzavarban szenvedő személlyel, hogy tisztában lennének annak következményeivel, hatásaival. Sokan nem is tudják, hogy személyiségzavarral állnak szemben.

 

Miért lényeges kérdés ez?

 

prison-noci.jpg

 

Egyéni- és csoportos önismereti programokon kivétel nélkül láthatóvá válik, hogy egy személyiségzavar tüneteit lelkileg és testileg is, szinte teljesen a környezet „hordja ki”, a legközelebbi hozzátartozó betegszik meg (társ, gyerekek), viseli el a romboló következményeket.

Az érintett fél pedig látszólag jól van, „vele minden rendben van”, legtöbbször ő maga kérdőjelezi meg az őt körülvevők mentális, érzelmi épségét.

S mivel a legközelebbi hozzátartozók – bár érzik, hogy valami „nincs rendben” – legtöbbször igyekeznek asszisztálni, alkalmazkodni a helyzethez, továbbra is változatlanul az együttműködés lehetőségeit keresik a diszfunkcionális, mérgező, megbetegítő kapcsolatokban is, abban reménykedve, hogy egyszer „minden a helyére kerül”, „egyszer végre sikerül vele megértetni”, „egyszer megváltozik” stb.

 

 

 

Egy egészséges környezetben a szeretet, a tisztelet, egyfajta természetes harmónia, tolerancia, a támogatás, a bizalom és az elfogadás az irányadó attitűd, „egymás hibáinak szeretetteljes kitakarása”.

 

Azonban ha függőségről, érzelmi- vagy testi bántalmazásról, manipulációról, személyiségzavarról van szó, akkor a lehető legkárosabb dolog a reménykedés.

 

Sokan észrevétlenül a „majd megváltozik”, a „majd megoldódik”, tehát az elrendeződés vagy beletörődés „szirénénekének” rabjai.

Ez a parttalan (és soha be nem teljesülő) vágyódás tarja bent a diszfunkcionális (egészségtelenül működő) kapcsolatokban azok áldozatait.

Az áldozatokról általánosan elmondható, hogy

 

  • gondoskodóak
  • megértőek
  • szüntelenül keresik a saját felelősségüket
  • érintettségüket a konfliktushelyzetekben, és
  • ezzel az általánosan elfogadó, együttműködő magatartással észrevétlenül újra és újra vállalják az érzelmi felelősséget a történtekért
  • elhordozzák az állandóan ismétlődő és kizsigerelő szituációk érzelmi terheit
  • nem érzékelik a határokat a tett-következmény tengelyen (ki felelős egy adott helyzetért, kiből indul ki egy konfliktus)
  •  bűntudattal átitatódva újra és újra hagyják saját maguk felé fordítani a „bűnbak-mutatóujjat”
  • elbizonytalaníthatóak saját megérzéseikben, saját valóságuk megítélésében
  •  katalizátor, elvezető, érzelmi donor szerepét töltik be

 

Ez a viselkedés „illeszkedik”, kiegészíti, „alápárnázza”, „elvezeti”, „magába szívja” a személyiségzavar káros tüneteit.

 A személyiség egy személy egyedi tulajdonságainak összessége.

 

A személyiségzavar

 

  • nem betegség, vagy egy rossz tulajdonság, hanem a személyiség állandó tulajdonsága
  • egyes jellemvonások szélsőséges megnyilvánulása
  • állandó gondot okoz a környezet számára
  • általában az érzelmi szférát, a szociális beilleszkedést, a kapcsolatokat károsan vagy kórosan érinti
  • kapcsolatba hozható az indulatkezeléssel, vagy annak hiányával
  • az egyén önmagához és / vagy másokhoz való viszonya állandó feszültséget hordoz
  • nem rendelkezik empátiás képességgel, tehát együttérzést igénylő helyzetekben támad, leszid, viccelődik, figyelmen kívül hagy, elbagatellizál stb.
  • nincs belátása a saját magatartására (sőt, a környezetet hibáztatja),
  • ezért nem is igényel segítséget. Legtöbbször a környezete kér segítséget, ha egyáltalán eljut oda
  • nem fogad el kritikát, visszajelzést, azonnal visszafordítja
  • többnyire nem szenved (a környezete szenved)
  • bár sokszor megígéri, hogy megváltozik, látszólag belátja hibáit, végül nem változik semmi, ez is a manipuláció része
  • sokszor ő maga éli meg az áldozat szerepét
  • a szeretetet összetéveszti, egybemossa a rajongással, a biztonságot a birtoklással, a figyelmességet a kontrollal

 

Fontos, hogy az áldozatok felismerjék saját felelősségüket abban, hogy együttműködnek a fenti rendszerrel. Persze sok esetben erre kénytelenek, mert életveszélyben vannak, vagy érzelmi / fizikai fenyegetésnek vannak kitéve.

Ha úgy érzed segtségere van szükséged, vagy ismersz valakit, aki támogatásra szorul, fordulj szakemberhez vagy jogi képviselőhöz.

✅ Ha szívesen kipróbálnád az önismereti fókuszú ultrarövid terápiát, és szeretnél azonnal tenni önmagadért! ONLINE egyéni konzultáció időpontfoglalás ide kattintva

Szeretettel várlak, Bea

 

Pataki Bea
Szomatodráma Központ önismereti programok szervezése, szakmai koordinációja

szomatodráma szakember, addiktológus természetgyógyász

A Gyógyító Pillanatok © tulajdonosa

+36-70-547-4007
info@gyogyitopillanatok.hu
www.gyogyitopillanatok.hu

Megtalálsz a Facebookon és az Instagramon

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyitopillanatok.blog.hu/api/trackback/id/tr6216173234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Hogyan függ össze önismeret és gyógyulás? Inspiráló gondolatok egészségről, tünetekről, az öngyógyítás lehetőségeiről

Gyógyító Pillanatok a Facebookon

Címkék

2020 (1) 2021 (1) 4lépés (1) 4ősimantra (1) áldozat (1) amatőr lélekbúvár (1) analízis (1) armageddon (1) árnyék (1) átalakulás (5) a kék az új zöld (1) bántalmazás (6) bántalmazó (1) belő erő (1) belső erőforrás (2) betegség (1) carsoncoma (1) clickbait (1) covid (1) családi minták (2) cukorbetegség (1) diagnózis (1) digitáli bennszülött (1) double bind (1) dr. buda lászló (1) egyéni konzultáció (4) egységélmény (1) együttérzés (1) elengedés (1) elmélyülés (1) élményterápia (1) énkép (6) erőszak (1) értsd meg a tüneteidet (1) érzelmi bántalmazás (6) érzések (3) fájdalmak (1) fájdalom (1) fake news (1) fake news gyermekkor (1) fejlődés (2) félelem (1) felismerés (5) feloldás (1) felszabadulás (1) fény (1) fétis (1) figyelmeztető jelek (1) függőség (1) görbe tükör (1) gyermekkor (1) gyermeknevelés (1) gygyulás (1) gyógyítódallamok (1) gyógyító játék (1) gyógyulás (14) haiku (1) határsértés (1) hiány (1) hiedelmek (1) hírek (1) humor (1) illúziók (1) influencing (1) információs társadalom (1) internet (1) játék (1) játszmák (3) kaland (1) kapcsolat (1) kapcsolódás (1) kattintáspszichológia (3) kettős kötés (1) komment (1) kötődési trauma (1) krízis (1) kutúra (1) magyar (1) manipuláció (3) meddőség (1) megbocsátás (1) megismerés (1) megoldás (4) megújulás (4) mellékhatások (1) mérgező kapcsolatok (1) miben hiszel? (1) mit üzen a tested? (1) nárcisztikus kapcsolat (1) nárcizmus (1) negatív (1) nehézségek (2) női betegség (1) női elvonulás (4) normák (1) oktatás (1) oldódás (1) ölelés (1) önbántalmazás (1) öndiagnózis (1) öngondoskodás (1) öngyógyítás (4) önismeret (17) önismeretimémek (1) önismereti munka (1) önsimeret (3) önszeretet (6) önszeretet-hiány (1) ősbizalom (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pánikbetegség (1) párkapcsolat (3) patakibea (1) poszttraumás fejlődés (1) poszttraumás növekedés (1) pozitív (1) projekció (1) psziché akadémia (1) redflags (1) rejtett bántalmazás (1) reménytelenség (1) segítség (1) segítség kérése (1) siker (1) sos (1) stroop-hatás (1) személyiség (1) személyiségtípusok (1) személyiségzavar (2) szeretet (1) szeretetkapcsolat (1) szeretetlenség (1) szexualitás (1) szóbeli bántalmazás (1) szoftverfrissítés (1) szomatodráma (10) társfüggőség (1) tehetetlenség (1) terápia (1) test (2) tisztelet (1) transzgenerációs minták (1) trauma (2) traumafeldolgozás (1) traumás kötődés (1) tudatosság (10) tudatosságfelszabadít (5) tudattalan (1) tünetek (5) vákuum (1) változás (10) változatlanság biztonsága (1) véleményvezérek (1) vicces (1) vigyázat (1) világjárvány (1) viselkedés (1) viselkedési zavarok (1)
süti beállítások módosítása