Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Pataki Bea addiktológus természetgyógyász blogja

Fogva tart és észre sem veszed!
a "kettős kötés" csapdájában

Játsszunk!

Kék színnel leírom, hogy zöld, és zöld színnel azt, hogy kék, és arra kérlek, hogy válaszolj minél gyorsabban, hogy milyen színűek a betűk!

kekzold3.jpg

Azt fogjuk tapasztalni, hogyha a betűk színe és jelentése eltér, akkor hosszabb ideig tart a helyes válasz megadása, mint amikor a jelentés és a nyomtatott szín megegyezik.  Tehát, ha megkérdezem, hogy milyen színűek a képen látható betűk az agyunk zsigeri válasza, hogy a szó jelentésére koncentrál és nem a színre, amit lát.

 

Stroop-hatás

Ez a jelenség a stroop-hatás, ami a múlt század eleje óta a pszichológusok számára is ismert fogalom: hol és hogy zajlik agyunkban a kétféle, a szavak jelentésén és színén alapuló, gyors feldolgozási folyamat. Nagyon leegyszerűsítve az alábbi lépések zajlanak le az agyunkban:

 

  1. az agy először a szó jelentését ismeri fel
  2. aztán a színt ismeri fel
  3. valamiféle eltérést, összeegyeztethetetlenséget tapasztal (stroop interferencia)
  4. konkretizálódik, hogy a szó jelentése és a szín eltérő
  5. szétválaszja a jelentést és a színt
  6. helyes feldolgozás

 

Ugyanez a folyamat zajlik le a mindennapi interakcióink, a kommunikáció során akkor is, ha az ún. ’kettős kötést’ tapasztaljuk meg.

 

A "kettős kötés"

A ’double bind’ áldozataiként, olyan ellentmondást tartalmazó kommunikáció részesei lehetünk, ahol a másik fél verbális és non verbális közlése nem egyezik, nem összeegyeztethető. Ha tartósan ilyen közegben tartózkodunk, akkor ez káros és megbetegítő lehet. Különösen akkor, ha számunkra fontos vagy tekintélyszemélyektől érkeznek az önmaguknak ellentmondó utasítások-közlések. Az inkongruencia bizonyos agyi központok „versengését” idézi elő és kiszolgáltatottá teszi, csapdahelyzetben tartja az inkongruens személyhez érzelmileg szorosan kötődő másik felet.

 

banto2.jpg

A szakirodalom szerint a „kettős kötés” az alábbi feltételek együttes meglétét jelenti:

  • ellentmondásos rendelkezés (pl. bátorítanak valakit, hogy mondja el az érzéseit, de csendre intik, vagy leszólják, érvénytelenítik, ha megteszi)
  • ha nem lehetséges a metakommunikáció
  • ha az áldozat nem hagyhatja el, vagy nem tudja elhagyni az információs közeget
  • ha az ellentétes elvárások szóvá tétele büntetést von maga után

 

Ha egy gyermek így nő fel, ez a lelki fejlődését erőteljesen befolyásolja. Enyhébb esetben a  gyermek a metakommunikációs gesztusokat, hangszínt, mimikát figyeli, a szavak jelentésével kevésbé törődik. Így bizalmatlan és gyanakvó emberré válhat.

Ha pedig a két „versengő” közlés közül a nonverbális jelek értelmezéséről mond le tudattalanul (a saját pszichés tehermentesítése miatt) nagy árat fizet ezért a későbbiekben. Kénytelen lesz csak a kimondott szavak alapján értelmezni mások közlését. Így értelmezhetetlenné válik a külvilág, hiszen nincs mód mások megnyilvánulásainak beazonosítására.

A ’double bind’ helyzetben tehát az ellentétes igényeknek, elvárásoknak nem lehet megfelelni, az elszenvedője bármit tesz, mindig büntetésre számíthat. Ez gyakori jelenség a diszfunkcionális, mérgező, nárcisztikus kapcsolatokban.

Hosszú távon ez a helyzet hajlamosító tényezője lehet a skizofrénia kialakulásának is. Emellett még számos tünetet okozhat a kettős kötés.

 

A "double bind" okozta tünetek

Lehetnek a valóságtól való elfordulás, autizmus, érzelmi beszűkülés, közlésképtelenség, konfliktushelyzetekben "lefagyás", alexitímia, gyanakvás, érzelmi elsivárosodás, a fantázia és a valóság összemosódása, extrém viselkedés, pánikrohamok, öngyilkossági, önbántalmazó hajlam, függőségek, pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség vagy akár az, ha valaki nem tud különbséget tenni a saját és mások gondolatai és érzései között.

A külvilág, a barátok, hozzátartozók számára érthetetlen, de ezért van az, hogy sokszor évekig tart „ráébredni” egy-egy mérgező kapcsolat valóságára, „felébredni” vagy kiszabadulni egy ártó kapcsolat hatása alól, mert az agyunk automatikusan a közlést, a szavak, az archetipusok jelentését tarja evidenciának (pl. …hát persze, hogy szeretlek, ő mégiscsak az anyám, férjem stb), és nem azt, amit lát, tapasztal (pl. rendszeres érzelmi elhanyagolás, ellenséges testtartás, undort kifejező mikroarckfifejezések). Ezért is „működik” tartósan, ér célba a manipuláció.  

 

Sokan úgy hordoznak a belső világukban számtalan traumát, árulást, és (rejtett) érzelmi bántalmazásból eredő   sérüléseket, hogy nem is tudnak róla. Így történik az, hogy egy "makacs" tünet, egy nem diagnosztizálható vagy krónikus betegség hívja fel a figyelmet az introspekció, azaz a saját lelki folyamataink megfigyelésének fontosságára. 

 

Felhasználva a korábbi lépéseket, önismereti szempontból az alábbi folyamaton haladunk végig, mire felépülünk a „kettős kötés” traumájából:

  1. először újra és újra halljuk, esetleg felidézzük a kapcsolatainkban, gyermekkorunkban elhangzottakat
  2. lehet, hogy valamilyen problámával küzdünk (pl. tünetek, érzelmi, anyagi problémák), amiért magunkat okoljuk, sajátunknak tekintjük,
  3. valamiféle eltérést, összeegyeztethetetlenséget, feszültséget kezdünk tapasztalni
  4. konkretizálódik, hogy a kapcsolat homlokzata, a szavak jelentése és az érzelmi tartalom eltérő, felszínre kerülnek az eddig elzárt fájdalmas érzések, felismerésekre jutunk (pl. amit megtapasztaltunk az sajnos nem szeretet volt)
  5. szét kell választanunk a szeretetet a traumától, a kiszolgáltatottságtól, a szenvedéstől
  6. helyes feldolgozás: a szeretet újradefiniálása, határok meghúzása, gyógyulás, regenerálódás

 

Ezek elengedhetetlen lépések az önszeretetben való megújuláshoz, sokszor egyes betegségek, tünetekből való gyógyuláshoz, a kiteljesedettebb, boldog élethez.  

 

Az önismereti fókuszú terápiában óriási élmény és tapasztalat, hogy a testünk mindent torzítatlanul érzékel és emlékeket őriz. még a kommunikáció, egy kapcsolat – sokszor rejtett - valóságát is. Mindig hallgathatunk a testünk bölcsességére.

Ha tetszett a bejegyzés oszd meg azokkak, akik számára érdekes lehet. 

Az egyéni konzultációkon lehetőséged van elmélyíteni a kapcsolatot önmagaddal, belső világoddal, felismerni aktuális helyzeted mozgatórugóit. További információt, időpontfoglalás lehetőségét itt, a linkre kattintva találod. 

        

Pataki Bea 

Szomatodráma Központ gyógyító programok szervezése, szakmai koordinációja

szomatodráma szakember

addiktológus természetgyógyász

 +36-70-547-4007
info@gyogyitopillanatok.hu
www.gyogyitopillanatok.hu

 

Megtalálsz a Facebookon és az Instagramon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyitopillanatok.blog.hu/api/trackback/id/tr4915687090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Hogyan függ össze önismeret és gyógyulás? Inspiráló gondolatok egészségről, tünetekről, az öngyógyítás lehetőségeiről

Gyógyító Pillanatok a Facebookon

Címkék

2020 (1) 2021 (1) 4lépés (1) 4ősimantra (1) áldozat (1) amatőr lélekbúvár (1) analízis (1) armageddon (1) árnyék (1) átalakulás (5) a kék az új zöld (1) bántalmazás (6) bántalmazó (1) belő erő (1) belső erőforrás (2) betegség (1) carsoncoma (1) clickbait (1) covid (1) családi minták (2) cukorbetegség (1) diagnózis (1) digitáli bennszülött (1) double bind (1) dr. buda lászló (1) egyéni konzultáció (4) egységélmény (1) együttérzés (1) elengedés (1) elmélyülés (1) élményterápia (1) énkép (6) erőszak (1) értsd meg a tüneteidet (1) érzelmi bántalmazás (6) érzések (3) fájdalmak (1) fájdalom (1) fake news (1) fake news gyermekkor (1) fejlődés (2) félelem (1) felismerés (5) feloldás (1) felszabadulás (1) fény (1) fétis (1) figyelmeztető jelek (1) függőség (1) görbe tükör (1) gyermekkor (1) gyermeknevelés (1) gygyulás (1) gyógyítódallamok (1) gyógyító játék (1) gyógyulás (14) haiku (1) határsértés (1) hiány (1) hiedelmek (1) hírek (1) humor (1) illúziók (1) influencing (1) információs társadalom (1) internet (1) játék (1) játszmák (3) kaland (1) kapcsolat (1) kapcsolódás (1) kattintáspszichológia (3) kettős kötés (1) komment (1) kötődési trauma (1) krízis (1) kutúra (1) magyar (1) manipuláció (3) meddőség (1) megbocsátás (1) megismerés (1) megoldás (4) megújulás (4) mellékhatások (1) mérgező kapcsolatok (1) miben hiszel? (1) mit üzen a tested? (1) nárcisztikus kapcsolat (1) nárcizmus (1) negatív (1) nehézségek (2) női betegség (1) női elvonulás (4) normák (1) oktatás (1) oldódás (1) ölelés (1) önbántalmazás (1) öndiagnózis (1) öngondoskodás (1) öngyógyítás (4) önismeret (17) önismeretimémek (1) önismereti munka (1) önsimeret (3) önszeretet (6) önszeretet-hiány (1) ősbizalom (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pánikbetegség (1) párkapcsolat (3) patakibea (1) poszttraumás fejlődés (1) poszttraumás növekedés (1) pozitív (1) projekció (1) psziché akadémia (1) redflags (1) rejtett bántalmazás (1) reménytelenség (1) segítség (1) segítség kérése (1) siker (1) sos (1) stroop-hatás (1) személyiség (1) személyiségtípusok (1) személyiségzavar (2) szeretet (1) szeretetkapcsolat (1) szeretetlenség (1) szexualitás (1) szóbeli bántalmazás (1) szoftverfrissítés (1) szomatodráma (10) társfüggőség (1) tehetetlenség (1) terápia (1) test (2) tisztelet (1) transzgenerációs minták (1) trauma (2) traumafeldolgozás (1) traumás kötődés (1) tudatosság (10) tudatosságfelszabadít (5) tudattalan (1) tünetek (5) vákuum (1) változás (10) változatlanság biztonsága (1) véleményvezérek (1) vicces (1) vigyázat (1) világjárvány (1) viselkedés (1) viselkedési zavarok (1)
süti beállítások módosítása