Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Pataki Bea addiktológus természetgyógyász blogja

Mit „üzent” a covid és 2020?
Mit „üzent” a covid és 2020?

Vajon mi határozza meg, hogy ki hogyan élte meg ezt az évet?

Van-e az idei évben történteknek (is) egy tágabb perspektívából szemlélve értelme, hozadéka?

Mi az a személetmód, amely segít a 2020-as évek nehézségeit, a világjárvány idején történteket egy tágabb, gazdagítóbb és kevésbé bizonytalan, egységes perspektívába helyezni?

Ha valaki csak néhány sort olvas el ebből a bejegyzésből, akkor ez legyen az: amire figyelünk, azzá válunk.

Attól ...

Rossz tulajdonság vagy személyiségzavar?
Rossz tulajdonság vagy személyiségzavar?

redhand.jpg

1930-as éveket követően a tavi és tengeri vihar közeledtét viharágyúkkal és árbócokra felhúzható piros színű viharjelző kosarakkal jelezték.

Később a viharveszélyre piros jelzőrakéták figyelmeztették a vitorlásokat és a fürdőzőket, ezeket látva azonnal el kell hagyni a nyílt vizet és menedéket keresni, biztos partot fogni.

 

Red flags - figyelmeztető jelek

 

’Red flag’, azaz ’vörös jelzés’, minden olyan jel, jellemvonás, ...

Sodródás
Sodródás

Az S.O.S. nemzetközi morzekód vészjelzés.

Három rövid, három hosszú és újabb három rövid jelzésből áll ( · · · — — — · · · ), amely jel szétbontva az S, az O, és az S betűknek felelnek meg.

 

s_o_s.jpg

 

1906. október 3-án fogadták el ennek a nemzetközi jelzésnek a használatát egy berlini rádiókonferencián.

A vészjelzést első ízben 1909-ben, az  SS Slavonia  hajó használta Portugália partjainak közelében.

Az S.O.S. ...

Öngyógyítás ≠ önelemzés!
Öngyógyítás ≠ önelemzés!

  open_door.jpg

A "jó öreg" diagnózis

A diagnózis görög eredetű szó, jelentése „átfogó ismeret”.

Egy átfogó vizsgálat eredményeként az orvos nemzetközi nevén is elfogadott formában nevezi meg az adott tünetet, betegséget. (Betegségek Nemzetközi Osztályozása: BNO)

Általánosan elfogadott és megszokott hozzáállás napjainkban, hogy a betegségeket le kell győzni, a tüneteket mielőbb meg kell szüntetni a rendelkezésre álló orvosi apparátussal és kémiai ...

Az armageddon nem napozóterasz
Az armageddon nem napozóterasz

 

armageddon-napozo.jpg

 

A család az életünk, a sorsunk és személyiségünk bölcsője.

Amilyen élmények értek bennünket abban a közegben, ahol felnőttünk, az határozza meg gondolkodásunkat, érzelmi beállítottságunkat, érdeklődésünket.

Alapvető szükségletünk és igényünk csecsemőkorunktól fogva a fizikai és érzelmi kötődés. E korai életszakasz (0-3 év) minősége befolyásolhatja akár az egész életünket, de személyiségünk szerveződését és a későbbi ...

Fogva tart és észre sem veszed!
Fogva tart és észre sem veszed!

Játsszunk!

Kék színnel leírom, hogy zöld, és zöld színnel azt, hogy kék, és arra kérlek, hogy válaszolj minél gyorsabban, hogy milyen színűek a betűk!

kekzold3.jpg

Azt fogjuk tapasztalni, hogyha a betűk színe és jelentése eltér, akkor hosszabb ideig tart a helyes válasz megadása, mint amikor a jelentés és a nyomtatott szín megegyezik.  Tehát, ha megkérdezem, hogy milyen színűek a képen látható betűk az agyunk zsigeri válasza, hogy a szó jelentésére ...

Infománia
Infománia

Te tudtad, hogy az "információs társadalom" fogalma 1964-ben, egy japán tanulmányban jelent meg először, és azóta számos meghatározása született?

E fogalom megjelenése egy új korszakot is jelentett, egy új típusú társadalom térnyerését hozta el, amely napjainkra az intellektust és humán kreativitást lenne hivatott felvirágoztatni.

Az innováció és a változás iránti állandó igény miatt a társadalmi kontroll javarészt a tudás köré szerveződik.

...

A gyógyulás útja az árnyékból a fény felé vezet
A gyógyulás útja az árnyékból a fény felé vezet

x-ray.jpg

 

Örülj, ha negatív!

 

Ha az orvosnál, kivizsgáláson járunk, annak örülünk, ha a tesztünk eredménye "negatív", tehát nincs nagy baj.

A leletek ekkor a probléma hiányát mutatják.

nincssemmibaj.png

 

Fordított világ

 

A digitalizált eljárásokat megelőzően a fotókészítésnél a filmeken, a "negatívokon" a kép fordított tónusú volt.

Tehát ahol a felvétel eredetileg világos volt, ott a film sötét, a kép eredetileg sötét részeinél a film ...

Se veled, se nélküled...
Se veled, se nélküled...

A szeretethiány olyan, mint egy vákuum, egy fekete lyuk, amely mindent beszippant.

Igyekszünk elkerülni, s ha mégis megtapasztaljuk - akár már gyermekkorban -, akkor tehetetlenül hánykolódunk ebben a kíméletlen és gravitatív erőtérben.

Sokan egy életen át hordozzák érzelmi terheiket, és minden erőfeszítésük ellenére újra és újra megbetegszenek, vagy ugyanabban az érzelmileg, esetleg anyagilag kiszolgáltatott, reménytelen helyzetben, társkapcsolatban ...

NEM VAGY EGYEDÜL!
NEM VAGY EGYEDÜL!

Alapvetően arra vágyunk, hogy szeressünk és szeretve legyünk. Ez életünk alfája és ómegája. Leegyszerűsítve minden bajunk és örömünk is ebből ered, hiszen egy kapcsolat, közösség lehet „mérgező” és erőt adó is.

240_f_41732404_tivhogrceyl6iopjioswwmzv2g7m2x1m.jpg

A hozzánk közel állók gondoskodása révén vészeljük át életünk nehéz időszakait, de az is lehet, hogy a közvetlen kapcsolatainkból adódóan élünk át kríziseket. 

   

banto2.jpg

  Ha valaki elkezd mélyebben, alaposabban ...

A szeretet és a szeretetlenség ereje
A szeretet és a szeretetlenség ereje

Slope Point-on, Új-Zéland Déli-szigetének a legdélibb pontján a térséget folyamatosan olyan erős, hideg és kitartó antartktiszi szél éri, hogy megcsavarja a fákat, így azok megdőlve nőnek a szél irányába. Talán hasonlóan módon, kényszerűen idomul a személyiségünk is a szeretetlenséghez, az elfogadás nélküli környezethez. 

 

slope.jpg

Egy test nagyon sok mindent kibír. Gondoljunk csak a hegymászókról vagy halászokról hallott ...

Mit üzennek a tüneteid?
Mit üzennek a tüneteid?

Az antik térképeken sárkányok és óriási szörnyek jelölik azokat a vizeket, amiket még nem térképeztek fel, ahol még nem járt ember. Nehéz vagy félelmetes lehet kilépni a megszokott mintáinkból, és új, eddig ismeretlen utakra vivő döntéseket hozni, elindulni a gyógyulás felé.

kiscsoport.jpeg

Elidegenedés a testünktől

 

Bár az internet révén elképesztő tudás- és információhalmaz vált korlátlanul elérhetővé, egyre differenciáltabb tudással ...

Gyógyító Pillanatok© - A tudatosság felszabadít!

Hogyan függ össze önismeret és gyógyulás? Inspiráló gondolatok egészségről, tünetekről, az öngyógyítás lehetőségeiről

Gyógyító Pillanatok a Facebookon

Címkék

2020 (1) 2021 (1) 4lépés (1) 4ősimantra (1) áldozat (1) amatőr lélekbúvár (1) analízis (1) armageddon (1) árnyék (1) átalakulás (4) a kék az új zöld (1) bántalmazás (5) bántalmazó (1) belő erő (1) belső erőforrás (2) betegség (1) clickbait (1) covid (1) családi minták (2) cukorbetegség (1) diagnózis (1) digitáli bennszülött (1) double bind (1) dr. buda lászló (1) egyéni konzultáció (4) egységélmény (1) együttérzés (1) elmélyülés (1) élményterápia (1) énkép (5) erőszak (1) értsd meg a tüneteidet (1) érzelmi bántalmazás (5) érzések (2) fájdalmak (1) fájdalom (1) fake news (1) fake news gyermekkor (1) fejlődés (2) félelem (1) felismerés (4) feloldás (1) felszabadulás (1) fény (1) figyelmeztető jelek (1) függőség (1) görbe tükör (1) gyermekkor (1) gyermeknevelés (1) gygyulás (1) gyógyító játék (1) gyógyulás (12) haiku (1) határsértés (1) hiány (1) hiedelmek (1) hírek (1) humor (1) influencing (1) információs társadalom (1) internet (1) játék (1) játszmák (3) kaland (1) kapcsolat (1) kapcsolódás (1) kattintáspszichológia (3) kettős kötés (1) komment (1) kötődési trauma (1) krízis (1) kutúra (1) magyar (1) manipuláció (3) meddőség (1) megismerés (1) megoldás (3) megújulás (4) mellékhatások (1) mérgező kapcsolatok (1) miben hiszel? (1) mit üzen a tested? (1) nárcisztikus kapcsolat (1) nárcizmus (1) negatív (1) nehézségek (2) női betegség (1) női elvonulás (4) normák (1) oktatás (1) oldódás (1) ölelés (1) önbántalmazás (1) öndiagnózis (1) öngondoskodás (1) öngyógyítás (3) önismeret (15) önismereti munka (1) önsimeret (3) önszeretet (6) önszeretet-hiány (1) ősbizalom (1) pajzsmirigy alulműködés (1) pánikbetegség (1) párkapcsolat (3) patakibea (1) poszttraumás fejlődés (1) poszttraumás növekedés (1) pozitív (1) projekció (1) psziché akadémia (1) redflags (1) rejtett bántalmazás (1) reménytelenség (1) segítség (1) segítség kérése (1) siker (1) sos (1) stroop-hatás (1) személyiség (1) személyiségtípusok (1) személyiségzavar (2) szeretet (1) szeretetkapcsolat (1) szeretetlenség (1) szexualitás (1) szóbeli bántalmazás (1) szoftverfrissítés (1) szomatodráma (9) társfüggőség (1) tehetetlenség (1) terápia (1) test (2) tisztelet (1) transzgenerációs minták (1) trauma (2) traumafeldolgozás (1) traumás kötődés (1) tudatosság (10) tudatosságfelszabadít (5) tudattalan (1) tünetek (5) vákuum (1) változás (10) változatlanság biztonsága (1) véleményvezérek (1) vicces (1) vigyázat (1) világjárvány (1) viselkedés (1) viselkedési zavarok (1)
süti beállítások módosítása